Saturday, December 27, 2008

~ Gulai Ikan Kerisi ~



Bosan giler asik-asik ikan goreng, ikan masak lada, ikan masak kicap. Nak bikin ikan masak kari, Atan pulak tak makan. So hari nih, aku decide nak masak gulai yang lain sket dari kelaziman aku menggulai. Hahahahaha. Biasanya kalau gulai ikan, orang suka letak belimbing buluh ker, bacang ker, baru sedap dan mengancam. Dah aku tak der sumer benda tu. Apa yang ada dalam fridge aku hari nih, seko ikan kerisi, 2 ekor ikan kembung, selai daun kunyit yang dah kering.

Apa-apa pun, aku rasa gulai ni sedap. Sebab aku rasa tadi tekak aku kata sedap. Hehehehehe... apa-apa la.. janji leh makan.

Resepi aku untuk korang plak try.

Gulai Ikan Kerisi

1 ekor ikan kerisi
2 ulas bawang kecik
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
5 biji cili api
2 sudu besar lada giling
Sehiris lengkuas
1 helai daun kunyit
1/2 sudu pes asam jawa @ sekeping asam keping
Santan kotak kecik
Minyak satu sudu besar
Garam

1. Ikan bersihkan betul-betul
2. Bawang kecik, bawang putih, kunyit, cili api dan lengkuas tumbuk lumat
3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk berserta lada giling
4. Dah naik bau, masukkan ikan dan balikkan agar bahan tumisan rata pada ikan
5. Masukkan santan dan pes asam jawa. Kalau pekat sangat boleh masukkan air sket
6. Carik-carikkan daun kunyit dan masuk dalam gulai
7. Perasakan dengan garam ikut tahap kesukaan masing-masing
8. Tunggu mendidih dan hati-hati masa balikkan ikan takut ikan hancur
9. Siap! Sedap di makan dengan nasi panas

0 comments:

 
design by suckmylolly.com